Een inbraak bij je bedrijf, je moet er natuurlijk niet aan denken. Los van spullen of geld dat wordt gestolen, is er vaak ook forse inbraakschade. Soms kun je een dag of langer niet werken. Dat kost omzet en dus lopen de kosten nog verder op. Een inbraak kun je niet altijd voorkomen. Als een inbreker het op jouw bedrijf heeft gemunt, dan zal hij er alles aan doen om toch zijn slag te slaan. Maar je kunt het inbrekers wel flink moeilijk maken met goede inbraakpreventie. Dit kan op verschillende manieren. Door de beveiliging van je pand goed aan te pakken is je bedrijf geen aantrekkelijk doelwit.
Laat je adviseren
Er zijn tal van mogelijkheden om je bedrijf te beveiligen tegen inbraak. Je kunt je hierover laten adviseren door een ervaren beveiligingsbedrijf. Zij kunnen een ronde lopen door het bedrijf om te zien waar zwakke plekken zitten en welke maatregelen je het beste kunt nemen om de kans op een inbraak te verkleinen. Zo kan het al schelen door de oude sloten op buitendeuren te vervangen door sloten met het Politiekeurmerk. Dit zijn sloten met kerntrekbeveiliging. Bedrijven maken ook vaak gebruik van elektronische sloten zodat de toegang per medewerker kan worden ingesteld. Daarnaast kun je beveiligingsmaatregelen nemen om bij onraad snel te worden geïnformeerd.
Camera en inbraakalarm
Veel bedrijven maken gebruik van camerabeveiliging. De camera’s worden aan de gevel of op het terrein geplaatst en schakelen automatisch in als er beweging wordt gedetecteerd. De beelden kunnen van pas komen voor de politie om een inbreker te kunnen identificeren. Daarnaast maken veel bedrijven gebruik van een inbraak alarm. Dit kan op twee manieren werken: met een sirene of via een stil alarm. Een stil alarm neemt bij een inbraak contact op met een alarmcentrale waar het bedrijf is aangesloten. Zij sturen vervolgens iemand ter plaatse om polshoogte te gaan nemen. Als er daadwerkelijk een inbraak is of is geweest wordt direct de politie ingeschakeld en de bedrijfsleider of aangewezen contactpersoon gecontacteerd. Hopelijk kan de inbreker direct worden ingerekend door hem op heterdaad te betrappen.
Geef geen aanleiding voor inbraak
Het klinkt als een open deur, maar geef geen duidelijke aanleiding aan inbrekers om hun slag te slaan. Laat geen dure spullen in het zicht staan op je bedrijfsterrein of voor ramen van werkkamers. Laat nooit een raam open staan dat gemakkelijk bereikbaar is en zorg ervoor dat deuren altijd op slot zijn als er geen toezicht is. Dat geldt dus ook als je als ondernemer maar heel even weg bent. Een ervaren inbreker kan in minder dan 5 minuten zijn slag slaan. Veel bedrijven gebruiken rolluiken. Het ziet er misschien niet zo aantrekkelijk uit, maar het maakt de kans dat er wordt ingebroken wel een stuk kleiner. Laat ook geen onnodig licht branden, zodat inbrekers goed kunnen zien wat er te halen valt. Dit laatste scheelt natuurlijk ook nog aanzienlijk in de stroomkosten.