In een gemiddeld huis liggen heel wat kabels. Datzelfde geldt voor een kantoor. Aan veel apparaten zit een snoer om dit op het lichtnet aan te sluiten. En dan zijn er nog kabels die apparaten met elkaar verbinden, zoals een kabel tussen je tv en een soundbar of het kastje van de kabelmaatschappij. Ook aan een modem zitten meerdere kabels. Eentje voor de stroomvoorziening, een kabel voor de aansluiting op het netwerk en vaak ook een ethernetkabel om bijvoorbeeld een computer of tv op internet aan te sluiten. En dan hebben we het nog niet over de huishoudens die nog gebruikmaken van vaste telefonie, ook daar is een kabel voor nodig. Al die kabels moeten in goede banen worden geleid. Zo voorkom je dat ze in de knoop raken.
De voordelen van kabelbinders
Ken je het gemak van kabelbinders? Dit zijn handige hulpmiddelen om kabels bij elkaar te houden. Ideaal als je een apparaat hebt met veel snoeren. Denk aan een stereo installatie waar een 5:1 speaker set op aangesloten is. Hoe goed je ook je best doet, als je de speakers allemaal hebt aangesloten dan kun je er op wachten dat de snoeren op wonderlijke wijze in elkaar verstrikt raken, zelfs zonder dat je ze aanraakt. Als je een kabelbinder gebruikt voorkom je dit probleem. Als je de speakers ooit een keer opnieuw moet aansluiten, bijvoorbeeld als je een nieuwe stereo koopt, dan hoef je niet eerst alle kabels uit de knoop te halen. Bovendien voorkom je ook nog dat de kabels beschadigd raken.
Kabels beschermen tegen schade
Je kunt tyraps kopen om een kabel ergens aan vast te maken. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat een kabel over de grond ligt. Dit geeft namelijk extra risico’s op schade. Bovendien is een kabel op de grond een mooi doelwit voor je huisdieren die daar vaak maar wat graag hun tanden in zetten. Kabels bevatten namelijk zogenaamde weekmakers. Die zorgen ervoor dat een kabel soepel is zodat je die kunt oprollen. Maar ze smaken en ruiken erg lekker volgens honden, katten, konijnen en andere dieren met vlijmscherpe tanden. Een dier dat op een kabel bijt die is aangesloten op het stroomnet, loopt het risico om een stroomstoot te krijgen en als gevolg daarvan te overlijden.
Wanneer moet je een kabel vervangen?
Een kabel moet worden vervangen als deze is gebroken, maar ook als er schade is waardoor het binnenste van de kabel zichtbaar is. Je kunt hier tape omheen doen, maar de kans is groot dat de kabel uiteindelijk niet meer goed werkt en dat het apparaat waaraan hij is verbonden er dus mee ophoudt. Controleer kabels regelmatig op schade, zo kun je tijdig ingrijpen als een kabel moet worden vervangen. Door dit preventief te doen kom je niet voor de onverwachte verrassing te staan dat iets ineens niet meer werkt en dat blijkt te komen door een kapotte kabel.
Kijk voor meer informatie over kabelbinders op https://www.kabelbinders.nl/